top of page

Karl Rodžers

Carl Rogers - Karl Rodžers
Karl Rodžers bio je američki psiholog čiji je pristup i viđenje psihološke premene pojedinca nezaobilazno u oblasti psihoterapije. Rodžers je imao netipičan tok školovanja: od studija poljoprivrede, zatim bogoslovije vremenom je otkrio da je psihologija i oblast psihoterapije ono šta ga najviše zanima.

U psihologiji, Rodžersovo ime se povezuje sa TERAPIJOM USMERENOM NA KLIJENTA, odnosno nedirektivnim načinom pristupa u psihoterapiji. Nedirektivan pristup znači da psihoterapeut kroz aktivno slušanje i postavljanje pitanja ostavlja prostor osobi da prihvati svoja osećanja, razmišljanja i ponašanja.

 
Karl Rodžers
Iz iskustva savetodanvog rada kao značajne teme isticao je relaciju psihoterapeut - klijent i to kakve odlike treba da ima relacija koja pomaže drugoj osobi. Rodžers je smatrao da ukoliko psihoterapeut pokaže da prihvata klijenta, da stvara vrstu odnosa koji je podržavajući i koji kao takav vodi pozitivnoj promeni. Isticao je da je važno da druga osoba psihoterapeuta može da vidi kao čoveka dostojnog poverenja, pouzdanog i doslednog; da je važno da terapeut poštuje svoja i klijentova osećanja; da ostavi slobodu drugoj osobi da bude ono šta jeste; da se ponaša tako da ga klijent ne doživljava kao pretnju; da može da oseti empatiju prema drugom i da "u potpunosti uđe u svet osećanja i značenja druge osobe i sagleda ih na način na koji ih osoba vidi." (Rodžers, 1961)
 
U svojoj teoriji, Rodžers navodi da osobu u psihoterapijskom procesu ne treba posmatrati na način da je radi o ličnosti koja je nepromeljiva ili kao klasifikovan poremećaj, već kao pojedinca koji je u procesu formiranja i da se na taj način doprinosi tome da osoba ostvari svoje potencijale.
 
U knjizi "Kako postati ličnost" iznosi: "Mislim da sam od svojih klijenata, kao i iz sopstvenog iskustva, naučio da ne možemo da se menjamo, da ne možemo da odemo dalje od onoga što jesmo, dok to što jesmo u potpunosti ne prihvatimo. Promena onda dolazi gotovo neprimetno."
bottom of page