Kako preživeti novogodišnju euforiju?


Gužve na ulici, pijacama, u šoping centrima.

Reklame u kojima srećne porodice otvaraju skupe poklone.

Roditelji koji kažu ''Petarde su opasne'', pa ipak deci daju upaljač kad dođe momenat.


Ostavite svoje živote po strani- vreme je da se slavi, jer stiže...

Nova godina!Novogodišnji praznici deklarativno važe za period kada se akcenat stavlja na posvećivanje vremena porodici i prijateljima, međutim u praksi oni mogu da se realizuju kao niz društvenih rituala koji ograničavaju realizaciju socijalnih odnosa na bliskom nivou - nivou iskrenog kontakta, deljenja autentičnih mišljenja i osećanja.

Praznici mogu da imaju suprotan efekat od značenja koje apriori propagiraju kao ''period slavlja i druženja sa porodicom i prijateljima''. Suprotan efekat odnosi se na susrete sa ljudima, ali bez autentičnog kontakta sa njima. Jedan od načina kako može nastati ovakav efekat je usvajanje imperativa koje imaju poruke iz društva i medija o Novoj godini i praznicima. Očekivanje da se bude srećan i veseo, da se mora otići u posete da se čestita Nova godina, inače... (ćete se npr. zameriti nekome).


Ali svaki kraj decembra nosi očekivanja društva: da budemo veseli, da organizujemo odlaske u goste, da goste dočekujemo, da smišljamo moguće i nemoguće planove za sledeću godinu, dajemo pompezna obećanja sebi i drugima.


Kada se aktuelni psihički događaji stave u stranu, a ponašanje postane kao igranje uloge na način: ''sada treba biti...(nekako drugačiji)'', ''svi su srećni, jedino je u meni problem - bolje da se pravim da sam i ja'', tada počinje potiskivanje onoga kako se zapravo osećamo, ponašanje prestaje da bude u skladu ličnim doživljajima.


Takav pristup otvara mogućnost da se neprijatna osećanja akumuliraju i nakon nekog vremena iskažu u intenziviranom obliku, da neispunjene želje postanu izvor nezadovoljstva, da se ima utisak ''protraćenog vremena''.


Nekada se naše raspoloženje i želje poklapaju sa prazničnom atmosferom, a nekada ne. Zbog toga, korisno je uzeti od praznične atmosfere ono šta nam treba i prilagoditi je sebi.


Potrebno je dati sebi dozvolu da se vreme i sadržaji organizuju na način koji želimo, a ne koji moramo.


Ideja Nove godine sadrži pojam novog - kao mogućnost novih izbora, novih mogućnosti, novih načina. U kontekstu mentalnog zdravlja ideja NOVOG jeste proaktivna kada pojedinac traži novi način da ostvari ono šta je prepoznao da mu je važno. NOV može biti pristup, način razmišljanja, način reagovanja, rešavanje problema, sadržaj, socijalno kruženje, isl.


Ideja novog, proaktivnog stava nije kalendarski vezana - svaki dan je pravi za donošenje novih odluka koje će na nas imati dugoročno dobar efekat.Autor:

Bojana Škorić

INTROSPEKTIV.

Gajeva 26, Novi Sad
+381 65 326 11 26

kontakt.introspektiv@gmail.com

  • Facebook
Pišite nam
Copyright © 2017- 2020 Introspektiv. Sva prava zadržana.