jess-bailey-q10VITrVYUM-unsplash.jpg

Psihološke teme u novinskim listovima

pexels-kaboompics-com-6598.jpg

U odgovaranju na pitanja novinara cilj mi je da sadržaj bude relevantan i stručan iz ugla psihološke struke, a sa druge strane da bude razumljiv široj čitalačkoj publici.

 

Želja mi je da približim ideju da se psihološke tegobe i patnja mogu prevazići, pre svega ukoliko smo spremi da govorimo njima.

U nastavku pronađite temu koja vas interesuje. 

Čitajte još...

Značajni autori iz istorije psihologije i  psihoterapije: 

 • Irvin Jalom

  Irvin Jalom je američki psihijatar čiji se rad i literarno delo svrstava u domen egzistencijalističke psihijatrije i psihoterapije.
 • Karl Rodžers

  Karl Rodžers

  U psihologiji, Rodžersovo ime se povezuje sa TERAPIJOM USMERENOM NA KLIJENTA, odnosno nedirektivnim načinom pristupa u psihoterapiji.
 • Albert Elis

  Albert Elis (1913-2007) je studirao i doktorirao psihologiju na Kolumbija univerzitetu u Njujorku. U oblasti psihologije i psihoterapije rad i delo Alberta Elisa je od izuzetnog značaja zbog formulisanja psihoterapijske teorije i metoda zaokruženih pod nazivom REBT (racionalno-emotivna bihejvioralna terapija).
 • Viktor Frankl

  Viktor Frankl je bio austrijski psihijatar i osnivač psihoterapijskog pravca koji se zove logoterapija. Njegova teorija i rad pripadaju egzistencijalističkom pravcu psihijatrije i psihoterapije. 
 • Fric Perls

  Fric Perls je bio psihijatar koji je osnovao novi pravac u psihološkom tretmanu psihičkih tegoba - GEŠTALT TERAPIJU.
 • Alfred Adler 

  Alfred Adler je po obrazovanju bio lekar, a u oblasti psihologije je poznat kao osnivač pravca koji je nazvao individualna psihologija. Bio je Frojdov savremenik, međutim po mnogim pitanjima se nije slagao sa klasičnom psihoanalitičkom teorijom.
 • Introspektiv

  Erik Erikson

  Erik Erikson bio je psihoanalitičar i jedan je od predstavnika pravca ego psihologije. Eriksonov rad ostaće upamćen u doprinosu tumačenja razvoja ličnosti. Prema njegovoj teoriji psihosocijalnog razvoja ličnosti, razvoj ličnosti se dešava tokom čitavog života. Smatrao je da je za razvoj KLJUČNA DVOSMERNA INTERAKCIJA OSOBE I OKOLINE. 
 • B. F. Skiner

  B.F. Skiner je bio psiholog bihejviorista čiji je rad zapamćen u oblasti psihologije učenja. Bavio se izučavanjem operantnog uslovljavanja - zanimalo ga je koji faktori doprinose da se željeno ponašanje zadrži kod jedinke, a koji da se nelježljeno ponašanje smanji ili izgubi. 

+381 65 3261126

fb
Copyright © 2017-2021 Introspektiv. Sva prava zadržana.